Asgrauwe keverslak
Verspreiding en habitat
De asgrauwe keverslak komt voor langs de kusten van gans Europa, ook in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. In Nederland is de soort vooral aanwezig in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta (Oosterschelde, Westerschelde en Grevelingen).
Dit dier zie je vaak onder stenen en op plekken waar veel schelpen zitten op het wad en in het deltagebied. Ze leven voornamelijk in het getijdengebied, tot enkele meters diep water.
fitis-keverslak-op-bruinviswervel-hors-01-10-sd.JPG
Taaie soort overleeft in het getijdengebied
Deze soort keverslak is best taai te noemen. Hij kan als mariene soort wel wat invloed van zoet water verdragen. Je vindt de soort zowel aan de kust, als in brakke delen van riviermondingen in de Delta.
De soort kan goed overleven in het getijdengebied, waar regen en zon het zoutgehalte op de slikken heel plots kan doen variëren. Zo kan het in de winter heel koud worden en in de zomer heel warm. Een regenbui kan het zoutgehalte plots sterk doen dalen en bij felle zon zorgt verdamping voor een zeer zout milieu.
Kleur zoals de naam doet vermoeden
Als deze keverslakken op slikken voorkomen, zijn ze vaak minder kleurrijk dan dieren die in zanderige milieus leven. In Nederland domineren de grijze tot blauwgroene kleurvarianten, vandaar ook de Nederlandse benaming “asgrauwe” keverslak. Ze zijn heel goed gecamoufleerd en zijn in kleur bijna niet te onderscheiden van de ondergrond.