Papieren strandbloemen
Bloemenpracht
Met crêpepapier, stokjes, plaklint of ijzerdraad en een schaar worden mooie creaties gemaakt. Je krijgt daarbij hulp van mama’s, oma’s, nichten en grote zussen met meer ervaring. Het zijn de kinderen die het winkeltje op het strand installeren: een geïmproviseerde toonbank, eventueel met een diepe put erachter. De bloemen steek je in het zand, gesorteerd van groot naar klein of per kleur. Meisjes én jongens houden de winkeltjes open en drijven de handel. Je leert er als kind al vroeg zaken doen. Al knutselend krijgen de kinderen extra handvaardigheid en al kopend en verkopend komen ze snel in contact met de andere kinderen op het strand.
31858_papieren-bloemenkraam-anno-70_Haspeslagh-Jan.jpg
Betalen met schelpen
Betalen doe je niet met geld, maar met schelpen die je verzamelt op het natte strand en in de vloedlijn. Niet eender welke schelp kan dienen als pasmunt. In de meeste Vlaamse badplaatsen dienen hiervoor alleen zaagjes (lokaal ‘couteauxtjes’ of ‘mesjes’ genoemd). Deze soort is door de bank genomen schaars op de steilere stranden aan de Vlaamse Oostkust (en daardoor meer waard), maar vind je wel vaker aan de Vlaamse Westkust.
In de late jaren 60 en de jaren 70 was het gebruikelijk om te betalen met wenteltrapjes (of lokaal ‘tourelletjes’). Tegenwoordig doe je dat in de badsteden aan de Middenkust met handjes schelpen allerhande (‘poignée’ in het verfranste West-Vlaams). De schelpen mogen wel niet gebroken zijn en er mogen geen schelpen tussen zitten van mosselen, oesters of zwaardscheden.