Staand want
Kieuwnetten
Kieuwnetten zijn gebaseerd op het principe dat een vis wel zijn kop door het maas van een net kan steken, maar er niet meer uit terug kan omdat hij dan achter de kieuwdeksels blijft hangen. Deze netten worden met behulp van drijvers en een zwaar touw aan de onderkant van het net 'staand' in het water opgesteld en na verloop van tijd binnengehaald.
fitis-net_en_wier-sd.JPG
Warrelnetten
Warrelnetten bestaan uit meerdere lagen. Eén of meer fijnmazige netten hangen voor een grootmazig net. De vis trekt het fijnmazige net door de grote mazen heen en raakt zo gevangen in een zelf veroorzaakt zakje van netwerk.
20019_binnenhalen-warrelnet_ILVO-Hans-Polet.jpg
Superkwaliteit tong
De staand want visserij op tong in de Noordzee is in opkomst als alternatief voor de sleepnetvisserij. Rijen warnetten worden haaks op de kust uitgezet. De zeestroming zorgt ervoor dat de tong gevangen wordt. Deze visserij is bijzonder selectief. Te kleine vis zwemt door de mazen heen en te grote vis komt er niet in vast te zitten. De grote volwassen tongen die voor veel nakomelingen kunnen zorgen worden ook gespaard.
Spooknetten
Daarnaast wordt de staand want visserij toegepast rond wrakken. De visserij met een sleepnet is daar niet mogelijk omdat het risico dat het tuig achter wrakstukken blijft hangen te groot is. Maar een wrak, met al zijn begroeiing en schuilplaatsen, is wel een bijzonder aantrekkelijk leefomgeving, zodat er bijvoorbeeld veel kabeljauw zit. Met staand want kan men deze kabeljauw te pakken krijgen. Aan veel wrakken op de bodem van de Noordzee hangen nog resten van verspeelde visnetten. Vooral de resten van staand want blijven vissen 'vangen'. Die vis sterft en trekt weer opruimers aan: krabben en kreeften die op zich ook weer het risico lopen om verstrikt te raken. Duikers kunnen zo complete viskerkhoven tegenkomen. De vrijwillige duikers van het project 'Duik de Noordzee schoon' hebben zich voorgenomen om zo veel mogelijk van de wrakken op het Nederlandse deel van de Noordzee te ontdoen van de spooknetten.
Drenkelingen
De Deense en Noorse staand want visserij op grotere vissoorten (kabeljauw, tarbot, zalm) eist veel slachtoffers onder zeezoogdieren. Naar schatting sterven in de Noordzee jaarlijks 7000 bruinvissen op deze manier. Een ander voorbeeld is de massale sterfte onder zadelrobben, in 1987 voor de Noorse kust. Deze zeehonden trokken in dat jaar massaal uit de leeggeviste Barentszzee naar zuidelijker streken. Op zoek naar rijkere visgronden raakten 60.000 dieren verstrikt in de netten van de Noorse kustvissers.