Drieteenstrandloper
Met beide benen op de grond
Drieteenstrandlopers vallen op doordat ze voortdurend heen en weer rennen. De golven brengen voedsel, maar ze moeten snel uitwijken voor de volgende golf. Pas op het laatste moment zullen ze opvliegen. Het is grappig te zien dat harde wind geen vat op ze heeft als ze lopen, maar wanneer ze opvliegen dreigen ze meteen weg te waaien.
Calidris-alba-001.jpg
Verspreiding en habitat
Drieteenstrandlopers broeden in het meest noordelijke deel van Siberië en op Groenland, in Noord-Canada en Alaska. Na de broedtijd trekken ze naar het warmere zuiden om te overwinteren. De Siberiëgangers overwinteren niet alleen in Nederland. Tot aan Zuid-Afrika toe komen deze vogels voor als overwinteraars. De Amerikaanse populaties gaan zelfs helemaal tot Nieuw-Zeeland. Je kunt drieteenstrandlopers in Nederland dus vooral zien in de winter of tijdens de vogeltrek. De eerste drieteenstrandlopers zijn in juli al weer terug uit het noorden. Dan hebben ze nog hun zomerkleed. Zo tegen november zijn de grootste aantallen in Nederland te vinden. Eind april vertrekken de drieteenstrandlopers weer naar het noorden.
jr-0040-drieteenstrandloper.jpg
Record
Een geringde drieteenstrandloper brak in 2009 alle records. Het diertje vertrok op 11 augustus uit Zuid-Noorwegen en werd al op 16 augustus op het strand van Esiama in Ghana gespot. Het vogeltje had dus een non-stop vlucht van 6000 kilometer volbracht in 5 dagen!
Wist je dat....
....drieteenstrandlopers zo heten omdat ze maar drie tenen hebben aan elke poot. Andere strandlopers hebben een vierde teen die naar achteren steekt.