Grutto
Bedreigd
Er komen steeds minder grutto's in Nederland. Tot ongeveer 1990 broedden jaarlijks zo'n 100.000 paren in het land. In 2008 werd het aantal broedparen geschat tussen 45.000 en 67.000. Bescherming van de grutto is nodig omdat de vogel bedreigd wordt door intensieve landbouw. Ze kunnen niet tegen vroeg maaien, ontwatering van landbouwgrond en veel bemesten. Ook in de natuurgebieden heeft de vogel het zwaar als gevolg van verzuring, langdurige verschraling en achterstallig beheer. Een reddingsplan voor de grutto leverde in 2005 niets op. Om de achteruitgang beter te kunnen begrijpen zijn Nederlandse biologen op onderzoek gegaan naar wat er tijdens de vogeltrek gebeurt en hoe de grutto's overwinteren. Het blijkt dat grutto’s zich in Afrika, Portugal en Spanje tegoed doen aan rijst die na de oogst op het land is achtergebleven. Maar door verbeterde landbouwmethodes blijft daar minder rijst op het land achter.
Grutto steeds bleker
De mannetjesgrutto's waren 150 jaar geleden bonter gekleurd dan tegenwoordig. Onderzoek aan opgezette grutto's uit musea bracht dit fenomeen aan het licht. De blekere mannetjes hebben nu misschien een grotere kans op broedsucces dan bonter gekleurde exemplaren, waardoor er selectie is opgetreden in de loop van de tijd.
grutto-in-weide-sdw.JPG
Satelietzenders
In mei 2009 werden 15 grutto's uit Friesland uitgerust met een klein zendertje. Met dat zendertje konden de vogels een jaar lang gevolgd worden, inclusief hun trektocht naar en van Zuid Europa en Afrika. Door meer te weten over de trekroute van de vogels kan de bescherming van de grutto's buiten Nederland beter worden opgepakt. De zendertjes werden tijdens een korte operatie in de luchtzak van de vogels geplaatst. Die plek bleek een probleem op te leveren. De vrouwelijke grutto's konden door het zendertje geen eieren meer leggen. Het zendertje werkte onbedoeld als een soort spiraaltje. De onderzoekers vonden dat vreselijk, ze willen de vogels op geen enkele manier hinderen. Door de zendertjes weten de onderzoekers nu wel dat de grutto's in drie dagen meer dan 5000 kilometer non-stop kunnen vliegen, met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur! Toch zullen ze deze zenders in het vervolg niet meer gebruiken.